Zdrowe przepisy na dania wielkanocne

Wszystkie poniższe przepisy na dania wielkanocne wybrane są tak, aby były smaczne i zdrowe i aby mogły je spożywać dzieci już po ukończeniu 1. roku życia. Oczywiście należy pamiętać, że wszystkie nowe potrawy podajemy w małych ilościach (najwyżej kilka łyżeczek) i sprawdzamy czy dziecku smakuje i jak organizm zareaguje na danie, czy nie wystąpiły symptomy świadczące o alergii lub inne dolegliwości układu pokarmowego.

Żurek z kurczakiem

Jeżeli żurek przygotowany jest na domowym zakwasie, można spróbować podawać go dzieciom po 1. roku życia.
SKŁADNIKI:
• mięsko od kurczaka (skrzydełko, udko)
• włoszczyzna
• szklanka żuru (zakwas)
• ząbek czosnku
• cebula
• pół szklanki śmietany 12%
• przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, majeranek, natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę obrać, umyć i razem z mięsem wrzucić do garnka, zalać wodą i ugotować wywar. Następnie przecedzić dodać opieczoną (nad ogniem) cebulę, czosnek (zmiażdżony), żur oraz przyprawy i gotować przez kilka minut. Potem śmietanę rozprowadzić niewielką ilością wywaru i dodać do żurku i zagotować. Podawać z gotowanym na twardo jajkiem i zieloną pietruszką.

Przepis na domowy zakwas:

Składniki:
1 l przegotowanej, ciepłej wody
1 szklanka mąki żytniej z otrębami (jeśli  nie mamy mąki z otrębami można do żytniej dodać płatki owsiane)
2 – 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione)
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
piętka chleba na zakwasie ( koniecznie bez ulepszaczy)

Sposób przygotowania

1. Wykonanie: Do słoika wysypać mąkę, (ewentualnie płatki) zalać ciepłą wodą i dokładnie wymieszać (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodać przyprawy, czosnek i piętkę chleba.

2. Zakwas przykryć ściereczką lub gazą. Powinno do niego dochodzić powietrze, dlatego nie należy zakręcać wieczkiem. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni do zakiszenia. Proces ten trwa od 3 do 5 dni.

Pasztet wielkanocny delikatny

Pasztet często gości na wielkanocnym stole. Jednak na ogół jest on bardzo tłusty i ciężki. Mamy poniżej propozycję lekkiego i delikatnego pasztetu, który doskonale nadaje się również dla dzieci.
SKŁADNIKI:
• pierś i udko z indyka
• 20 dag wątróbki drobiowej
• Marchewka, cebula
• 3 łyżki tartej bułki
• Przyprawy: sól do smaku i listek laurowy

PRZYGOTOWANIE:
Ugotować mięso i wątróbkę w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego. Pod koniec gotowania włożyć obraną cebulę i marchewkę. Po ugotowaniu do miękkości wyjąć wszystko i ostudzić, a następnie zmielić dwa razy w maszynce do mięs. Dalej dodać tartą bułkę oraz odrobinę soli i wszystko razem dobrze wymieszać. Włożyć do foremki do ciasta (keksówki) wysmarowanej tłuszczem i tartą bułką i wypiekać w temp. ok. 200°C przez 45–60 minut.

Duszone polędwiczki z królika

SKŁADNIKI:
• 300 g polędwiczki z królika
• 100 ml bulionu przygotowanego samemu na warzywach
• 2 łyżki masła
• 2 młode cebulki
• odrobina śmietany 30%
• 2 pomarańcze

PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, cebulki obrać i drobno pokroić. Polędwiczki obsmażyć na maśle z dodatkiem cebulek, a następnie podlać bulionem. Dusić pod przykryciem 15 minut, potem wyjąć mięso, a do sosu dodać śmietanę i pokrojone pomarańcze. Dusić przez ok. 5-8 minut. Polędwiczki pokroić w plastry, poukładać na talerzu i polać przygotowanym sosem.

Pieczeń domowej roboty

SKŁADNIKI:
• Mięso (z kurczaka, indyka, cielęciny)
• Marynata (ojej rzepakowy, przyprawy: sól, rozgnieciony ząbek czosnku, słodka papryka, majeranek, ewentualnie inne przyprawy)

PRZYGOTOWANIE:
Mięso moczymy w przygotowanej marynacie co najmniej kilka godzin (najlepiej całą noc), następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok 1 godziny w piekarniku nagrzanym do ok. 200°C. Można do naczynia wlać trochę wody, aby się nie spiekło. Tak przyrządzoną pieczeń można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno np. do kanapek.

Babka drożdżowa z marchewkowym purée

Babka drożdżowa jest jednym ze zdrowszych ciast, ponieważ zawiera drożdże bogate w witaminy z grupy B. Jeżeli dodamy do niej rodzynki, to wzbogacimy ją w błonnik pokarmowy, który jest niezwykle istotny w diecie dzieci. Babka jest także mniej kaloryczna, niż inne ciasta, dlatego warto ją postawić na wielkanocnym stole.

SKŁADNIKI:
• 150 g mąki orkiszowej razowej drobno mielonej typ. 2000g
• 100 g mąki orkiszowej typ. 550,
• 5 g drożdży suszonych instant lub 10 g świeżych wówczas zrobić zaczyn z ciepłego mleka i drożdży),
• 1/3 szklanki ciepłego mleka roślinnego np. ryżowego,
• 1/2 szklanki purée z marchewki,
• 65 g syropu z agawy,
• 50 g oleju nierafinowanego jednonasyconego np. ryżowego, rzepakowego,
skórka z jednej pomarańczy,
• 1 łyżeczka esencji waniliowej lub mielonej wanilii,
• szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Mąki przesiać przez sito i wymieszać razem z szczyptą soli. Dodać drożdże oraz ciepłe mleko wymieszane z purée z marchewki (3-4 marchewki ugotowane i zmiksowane), olejem i syropem z agawy. Następnie dodać skórkę z pomarańczy oraz wanilię. Zagnieść ciasto, by było miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 h. Po tym czasie wyrobić je jeszcze raz i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Znowu odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 30-40 min. do zarumienienia.

Tradycyjna babka drożdżowa

SKŁADNIKI:
• 3 – 3,5 szklanki mąki (użyłam 3,5)
• 5 dag drożdży świeżych lub 21 g suchych (3 opakowania po 7 g)
• 6 żółtek, roztrzepanych
• 1 jajko, roztrzepane
• szczypta soli
• 1 szklanka mleka, letniego
• pół szklanki drobnego cukru
• 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
• 15 dag rodzynek
• ekstrakt cytrynowy (2 łyżeczki) lub aromat cytrynowy (sok z cytryny)

PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże (ze świeżych drożdży zrobić rozczyn). Dodać żółtka, jajko, masło, mleko i aromat cytrynowy, wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Dodać rodzynki i jeszcze raz wyrobić. Ciasto pozostawić w cieple pod przykryciem na ok. 1 h. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz i przełożyć do przygotowanej (natłuszczonej) formy i pozostawić w cieple na ok. 30 min. Piec w temp. 180°C ok. 30 min. Babkę można nasączyć sokiem cytryny pomieszanym z cukrem pudrem lub polać lukrem bądź czekoladą.

Źródło przepisów: Internet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *