Pyszna pasta jajeczna

Pasta jajeczna to świetny dodatek do pysznych i zdrowych kanapek dla dzieci. Jajka bowiem są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwe przyswajalne przez nasz organizm. Jajka zawierają także sporo witamin: A, D, E, K, B2 i B12 oraz kwas pantotenowy i wiele składników mineralnych tj. potas, magnez, fosfor i żelazo. Jajka powinny znaleźć się w diecie dziecka już ok. 1 roku życia.

Przepis na zdrową pastę jajeczną:IMG_1011

Składniki:

Kilka jaj ugotowanych na twardo i 1-2 na miękko
Łyżeczka masła
Przyprawy: sól, odrobina pieprzu
Coś zielonego: szczypiorek, natka pietruszki, koperek lub rzeżucha

Sposób przyrządzenia:

Jajka obrać ze skorupki, dodać odrobinę masełka, sól i pieprz do smaku – wszystko razem zmiksować blenderem na jednolitą masę, dodać szczypiorek (lub inne zielone) i gotowe!

Pasta idealnie nadaje się do smarowania pieczywa, jako dodatek do różnorodnych kanapek i dań.IMG_1013

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *