Łazanki dla dzieci- łatwe, szybkie i pożywne.
Osobiście uwielbiam wszelkie dania ze zwykłą bądź kiszoną kapustą. Dla siebie najczęściej robię łazanki ze słodką kapustą, zasmażaną na maśle z cebulą, bardziej na ostro. Postanowiłam zrobić łazanki dla dziecka i to był strzał w dziesiątkę. Córeczka, zwykle prawdziwy niejadek, nie dość, że zjadła całą miseczkę ale wołała o „jesce”:) Dzieci uwielbiają kwaskowate dania, takie łazanki dla dzieci polecam podawać od 15 m.ż..
Dziś zrobiłam je w ten sposób:
Makaron „łazanki” własnej roboty:
1 szklanka mąki tortowej (może być orkiszowa lub inna, zwłaszcza przy diecie bezglutenowej)
woda (tyle ile wchłonie mąka)
szczypta kurkumy i soli (dla dzieci około roku bez tych przypraw)
szklanka kiszonej kapusty (kilkakrotnie wypłukana by pozbyć się jak najwięcej goryczki)
pół małej marchewki (chyba,że jest już z kapustą)
suszone warzywa (niekoniecznie)
liść laurowy
ewentualnie odrobina soli
2 łyżeczki masła
Mąkę przesiewamy, mieszamy z kurkumą i solą, dodajemy wodę, aż uzyskamy gładkie ciasto. Zagniatamy i pozostawiamy by „odpoczęło” na kilka minut.
Następnie rozwałkujemy, kroimy w paseczki a potem w kwadraty ok 1cm na 1cm. Gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie.
Kapustę rozgotowujemy razem z warzywami, dodajemy masło, liść laurowy i dusimy aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Mieszamy razem z makaronem.
Smacznego!